ONE FOR ALL AND ALL FOR ONE

Het bandmotto geeft onmiddellijk aan dat de doedelzak band Ypres Surrey Pipes & Drums vriendschap en groepsgevoel hoog in het vaandel draagt.

YSPD is een Ieperse Pipe and drumband. Zij doen niet mee aan competitie wedstrijden, maar streven niettemin naar kwaliteit . Wekelijks wordt er geoefend en 2 weekends op 4 is er een optreden voorzien.

Ze brengt Schotse muziek voor diverse gelegenheden, zoals een optreden in een zaal, al marcherend in een stoet of tijdens een evenement.

De band werkt volop aan haar repertoire en sinds 2011 staan dans nummers ook op het muzikale menu, dit om onze Highland Dancers te begeleiden. 

Naast het oor wil het oog ook wat, onder leiding van Drum Major Virginie Debreyne is Ypres Surrey Pipes & Drums heel beweeglijk.

En sinds 2013 heeft YSPD nu ook zijn eigen Highland dansers. Onder leiding van Linda worden er verschillende dansen aangeleerd.

 Ontstaan van de doedelzak & drum band

Wat begon met vier mensen met een chanter rond de tafel in de brandweerkazerne van Ieper. Werd in maart 2007  “Ypres Surrey Pipes & Drums” (YSPD) De doedelzak & drum band uit Ieper .

Eric Remy is de bezieler van de band. Ieper maakt deel uit van de Ypres Salient met z’n wereldberoemde Menenpoort is het de plaats bij uitstek om deel uit te maken van een pipe & drum band, en de vraag was er dan ook door menig mensen om Pipes & Drums te leren spelen. Waardoor onze band uitgroeide tot wat het op heden is.

Een volwaardige Pipe & Drumband. Wij zijn een band die vriendschap en sociale waarden hoog in het vaandel draagt. We staan open voor iedereen die bereid is een engagement aan te gaan en muziek te spelen.

Het doel is om met alle bandmembers een zo goed als mogelijk staaltje muziek te brengen. Om ons niveau op peil te houden komen jaarlijks lesgevers uit Schotland.  

Zoals eerder al gezegd konden we in de beginne onderdak krijgen bij de brandweer van Ieper. Eric was toen brandweerman en via de Klaroeners van de “Lastpost Association” kwam hij onder de Menenpoort terecht. Daar werd hij dan Piper van de “Lastpost Association”.

Uniform

Eric kreeg het officiële uniform van de Surrey Fire Brigade op 10/11/2007. Dit werd na toelating door de  Surrey Firebrigade meteen ons banduniform. Na toestemming van de gemeentebesturen van Ieper en Surrey werd  “Ypres Surrey Pipes & Drums” geboren, de wapenschilden van beide steden werden verwerkt in ons logo.

Van de “Surrey Fire Brigade” kregen we een badge die we met trots dragen op onze linkermouw en maken zo deel uit van de “Surrey Fire Brigade drillsection”. Uit dankbaarheid begeleidt onze band iedere jaar the Surrey Fire Brigade op 10 november naar de plechtigheid onder de Menenpoort.  

Onze kilt heeft als tartan de Macmillan Modern Hunting. In deze tartan zijn onze Belgische kleuren verwerkt. De spreuk van deze tartan wil zeggen “ik leer de ongelukkige ter hulp komen.”

De MacMillan clan is één van de oudste clans in Schotland. Het engagement, de inzet en het harde werk van al onze leden is het resultaat dat u nu zal zien bij het bezoeken van onze website.

Daarom willen wij van de gelegenheid ook gebruik maken om iedereen te bedanken, die op één of andere manier onze band helpt en bijstaat. En natuurlijk ook jullie die zo talrijk aanwezig zijn op onze optredens.

Samen hebben wij dit bereikt onder het bandmoto ‘One for all and all for one’

Wil je op een aangename en speelse manier pipe & drums aanleren, kom dan gerust eens af naar onze repetitie. Door een weldoordachte manier van lesgeven slagen we er in om pipers te vormen in 2 jaar, en drummers op 1jaar. Je kan ons contacteren via ons contact formulier, https://www.yspd.be/nl/contacteer-de-yspd/ . Of kom eens langs op onze wekelijkse repetitie in de fenix of Sint maartenskring in Ieper.

Projecten

Naast onze eigen optredens, werken we ook vaak samen met andere groepen. 1 van de grootste opdrachten die we hebben gekregen is om mee te doen met de Belgische massed Pipes&Drum band. Met deze band doen we jaarlijks mee op de International taptoe Belgiu