Als beginnende doedelzak speler of piper heb je 2 doelen voor ogen.  Naast doedelzak leren heb je nog:

  1. Persoonlijke voldoening
  2. Uiteindelijk toetreden tot de “Ypres Surrey Pipes & Drums”

Vooraleer men op een doedelzak (Pipes) kan spelen, wordt eerst de vingerzetting aangeleerd, dit gebeurt op een “practice chanter”.

Naar uitzicht vergelijkbaar met een blokfluit, hetzij een andere vingerzetting.Het kennen van notenleer is niet nodig dit leer je tijdens de opleiding.

Na ongeveer 2 jaar is de opleiding als “Piper” afgelopen en kan men mits het beschikken over voldoende vaardigheden toetreden tot de “Ypres Surrey Pipes & Drums”.

oefen chanter

Op deze practice chanter leert men technieken en liedjes. Gaandeweg is er de overstap naar de doedelzak, dit hangt af van de vorderingen die de leerling Piper maakt.

 

 

Doedelzak lessen

De lessen voor een piper worden gegeven door lesgevers die zelf actief in de band betrokken zijn. Zij doen dit op vrijwillige basis. De lessen zelf zijn gratis, maar er wordt verwacht dat er een practice chanter wordt aangekocht. Deze is ongeveer rond de €60. Naast het aankopen van een chanter, wordt er dan ook verwacht dat je een minimum aantal optredens mee doet per jaar.

De meeste zaken die aangekocht worden door de band gaan via Kilts&more. Wil je zelf een doedelzak kopen, dan ga je best eerst ten rade bij onze pipe major, of iemand van de band.

Als erkenning krijgt de Piper een piper badge om op zijn of haar uniform te bevestigen.

De lessen gaan meestal door op een dinsdag avond tussen 17.30u – 22.00u. Er zijn momenteel meerdere klassen elk op een ander niveau, naar mate je vooruit gaat kan het zijn dat je van klas wordt verwisseld. 

Nadat je de tunes en doedelzak voldoende beheerdt, mag je de band vervoegen tijdens de band repetities. Deze gaan door de donderdag avond van 18.30u – 22.00u

Doedelzak leren verloopt ook niet van een leien dakje. De schotse doedelzak is 1 van de moeilijkste instrumenten die vaak onderschat wordt bij het leren. Zoals eerder vermeld moet je geen muziek kennen bij aanvang, maar wordt er wel aangeraden om iedere dag een 20 tal minuten te oefenen. Gebeurd dit niet, dan merk je gaande weg dat het spelen moeilijker en moeilijker wordt.

Eenmaal omgevormd tot volwaardige piper, mag je de band vervoegen. Er wordt nog steeds les gegeven, maar deze band repetities gaan door de donderdag avond van 18.30u – 22.00u. Dit is dan met de volledige band dat er wordt gerepeteerd voor de band sets, figuren en eventueel bijkomende nummers die worden samen gespeeld met andere doedelzak groepen of harmonies.

Alle info betreffende opleiding tot Piper kan je via het dit contact formulier.