Snaredrum, Tenordrum of Basedrum
Wie wil toetreden tot de drum sectie van onze pipeband, hoeft geen kennis van notenleer te hebben, maar wel een gevoel van ritme. We starten van bij het prille begin : van simpele slagtechnieken (basics) naar rolls en flams.
De scores van de basistunes worden gaandeweg aangeleerd. Meestal duurt dit ongeveer één jaar. Bij het goed kennen van de basistunes, kan de leerling(e) zich bij de band voegen. Het aanleren van marcheer- en commandotechnieken wordt aangeleerd in de band door onze drum major.
Wat hebben we nodig om te beginnen ?
- Een paar stevige trommelstokken en een pad. Pas nadat de basistunes goed gekend zijn, zal de snaredrum ter beschikking worden gesteld door de band. Een snaredrum van een pipeband is een Schotse drum (2-
snarig), en is qua klank niet te vergelijken met de drum van een harmonie. Bij snaredrum worden er zwaardere “drumsticks” gebruikt. Dit in vergelijking dan bij de harmonie drums. - Gevoel voor ritme. Het spreekt voor zich dat drummen een samenspel is met op exact hetzelfde moment een slag. Een metronoom is geen overbodige luxe.
- Tijd om te oefenen. Op de lesdag geven we uitleg over de gebruikte scores, maten, tempo, enz … en spelen we alles eens door. Het is vooral aangewezen dat er thuis geoefend wordt, liefst ( indien mogelijk ) elke dag een 10 tot 15-
tal minuten.
Tenor drum
Je kan de tenor drum vergelijken met het ‘showgehalte’ van de band. Verschillende bewegingen met de sticks en het samenspel met de pipe- en drumsectie zorgen voor een leuke, creatieve inbreng voor de groep.
De kennis van notenleer is niet vereist, maar wel een serieus pluspunt. Wat je vooral nodig hebt is een gevoel voor ritme. De lesgevers zullen tijdens de lessen de maat en notenwaarden aanleren.
Bij het toetreden van de band, krijgt het lid een tenor drum ter beschikking. Dus zorg dragen ervoor is de boodschap.
Wat wordt er juist als tenor drummer verwacht? Wat doen we juist?
- we leren de score’s lezen, begrijpen en in een lader stadium ook zelf te schrijven
- Aanleren van de basisscore’s
- Het leren van florischen (bewegingen met de sticks)
- we leren de score’s volledig te spelen
- Marcheren en figuren vormen
Eens je dit voldoende onder de knie hebt, kan je op donderdagavond de groep komen vervoegen.
Naarmate de repetities vorderen en je het repertoire voldoende beheerst, kunnen we de eerste stappen naar de band vastleggen. Wanneer men in de band toetreedt, zal onze materiaal meester het nieuwe lid volledig opmeten, om zo een nieuw uniform te kunnen bestellen.
Alle info betreffende opleiding tot Tenor drummer kan je via het contact formulier aanvragen.
Base Drum
In onze band hebben we momenteel 2 vaste base drummers die de metronoom van de band vormen. Als er geen base beschikbaar is op een optreden, kan het zijn dat iemand van de tenor of snare drums deze taak op zich neemt. Dus heb je een heel goed gevoel voor ritme, en kan je mooi in de maat blijven? Dan is base drum misschien ook nog iets voor jouw. Doordat de base drum een zwaar instrument is, verwachten we dat je toch een goede conditie hebt om tijdens een stoet de maat te kunnen blijven aangeven. Een base drum kan tot 15kg wegen, dus als je daar enkele km mee rond moet wandelen, kan dit een serieuze last zijn voor de rug.
Bij het aanleren van de base drum, leer je de soort maat te herkennen door het luisteren naar de tune. Gaat dit om een 4/3, 4/4, 6/8? Dit zal je dan gaandeweg tijdens de lessen aanleren.
Wil je meer info over de base drum, of over lessen kan je met ons contact nemen via het contact formulier.
f