Een opleiding tot onze Highland dansers duurt normaal 1 jaar, tijdens de opleiding zijn er geen officiële optredens, al kan een klein optreden voorkomen.

Voor de repetities vragen we aan de leerlingen om een korte broek/rok (tot boven de knieën) en lange kousen aan te doen, dit samen met een gemakkelijk t- shirt. Best is dat ze een trui meedoen en een lange broek. Soms kan het temperatuur zo verschillend zijn, dat het aangeraden is om een een trui en broek mee te doen. Hierdoor kunnen we de kans op ziekte voorkomen. (warm-koud).

De lessen gaan door de dinsdag avond tussen 18.00u – 21.00u. ( Vanaf maart zijn er 2 klassen actief. Eerste klas is van 18.00u – 19.30u, 2 de klas is van 19.30u – 21.00u ).

Linda Boonen mogen we sinds kort verwelkomen als nieuwe lesgeefster.  Niet alleen geeft ze les in schotse dans maar is zelf ook nog actief als highland danser.

Onze lessen zelf zijn gratis maar voor de verzekering vragen we een jaarlijkse kleine bijdrage. Wanneer de danser voldoende geëvolueerd is in de opleiding, mag hij/zij mee doen met optredens.

Doordat de lessen gratis zijn, vragen we aan de dansers dat ze zoveel mogelijk proberen mee te doen met optredens.

De lessen gaan door de dinsdag maar het kan gebeuren dat er eens een les verschuift naar de donderdag. De donderdag is er bij de yspd de band repetitie, op deze dag repeteren de doedelzakspelers en drummers tesamen. Het groepsgevoel is een belangrijke factor in het band gebeuren. Doordat de dansers de dinsdag les hebben, is het moeilijk om met het band gevoel in aanraaking te komen. Om dit te leren, geven we de highland dansers de kans om ook eens in deze sfeer hun danspassen te oefenen.

Na het eerste jaar opleiding highland dansers

De band zorgt voor de aankoop van de op maat gemaakte kledij. Dit allemaal voor het eerste officiële optreden. Wat gevraagd wordt is dat de dansers hun eigen schoenen en kousen aankopen na de opleiding van een jaar.

dit wil zeggen:

  • dance pumps (Dit zijn de leren stoffen schoentjes die meestal binnen gedragen worden) : +/- 50€
  • Split sole shoes (Deze schoenen worden gedragen als het optreden buiten doorgaat) : +/- 50€
  • Highland dance hoses, green tartan (dit zijn de kousen, deze worden op maat gemaakt): +/- 125€

De meeste zaken die we met de band aankopen komen van de online shop kilts&more. Maar voor je zaken aankoopt, is het aangeraden om eerst langs te gaan bij ons dansbestuur, of materiaal meester.

Dit zijn natuurlijk nog geen onmiddellijke kosten.

Wil je meer informatie over de schotse dans/ highland dans, of wil je zelf dansen? Kom eens langs op onze wekelijkse repetitie. Of neem contact via ons contact formulier.

https://www.yspd.be/nl/contacteer-de-yspd/

Highland dancing Dance pumps

Highland dance Dance pumps

Dit zijn de leren stoffen schoentjes die meestal binnen gedragen worden. De aankoop van deze schoenen zijn +/- 60 euro.

Split sole shoes

Deze schoenen worden gedragen als het optreden buiten doorgaat. De aankoop van deze schoenen zijn +/- 60 euro

Hoses voor Highland dancing

Hoses voor Highland dancing

De hoses voor de dansers zijn anders dan de hoses dat de pipers en drummers dragen van de band. Deze hoses worden op maat handgemaakt.

Kilt

Ook de kilt van de dansers is anders dan de pipers en drummers. De kilt is een lichtere stof, zodat deze makkelijker is om mee te kunnen dansen. De maten van de danser worden opgenomen, zodat de kilt op maat kan gemaakt worden voor de danser.