Uniform: Military dresscode

Onze band bezit een Nr 1 uniform samengesteld volgens de richtlijnen in hoger vermelde manuaal.

Traditioneel is de kledij van de Drum Major in overeenstemming met de drummers met uitzondering van de plaid. De Pipe Major draagt dan weer dezelfde kledij als de pipers.

Zowel Pipe als Drum major zijn gegradueerden en hebben de leiding over de band. Zij kunnen bijgestaan worden door “Sergeants en Corporals”. De “strepen” zijn zichtbaar op de rechtermouw van de doublet (vest). Ook op de rechtermouw kan men zien of de speler een piper of een drummer is door een badge met ofwel een pipe of een drum. Bij Pipe en drummajor is deze laatste nog aangevuld met een lauwerkrans.

Deze kledij onderscheidt zich van de andere door de opvallende onderdelen, de plaid (lang voor de pipers) over de linkerschouder, een ceremoniële vest (doublet), een pipersbelt over de rechterschouder, een witte riem voor Drum Major en drummers. Aan de pipes worden ribbons geplaatst tussen de drones en de drums worden versierd met cords.

Er wordt een long hair sporran gedragen wat automatisch met zich meebrengt dat de kousen (hoses) geruit zijn met over de schoenen witte spads..

Een glengarry is standaard als hoofddeksel, op de Nr 1 kan een feather bonnet gedragen worden.

Verder kan de drum major een “Baldric” dragen.

Semi Military

Semi Military dress is dan weer een combinatie van de vorige twee kledij types. Samengevat komt het neer dat boven de kilt de kledij overeenkomt met de Nr 2 dress en op en beneden de kilt met Nr 1 dress.

Day dress

wordt zoals de benaming suggereert het meest gedragen, deze bestaat uit een glengarry, wit of zwart hemd met donkergroene das. Een zwarte gilet (waistcoat) en vest vervolledigen het gedeelte boven de kilt.

Op de kilt wordt een zwarte riem gedragen en een day sporran (normaal zwart voor de YSPD).

De kousen kunnen ofwel wit of donkergroen zijn. De schoenen worden brogues genoemd en zijn traditionele Schotse schoenen.

Op de jas zijn geen strepen terug te vinden, deze komen alleen voor op de Nr 1 dress.

Higland dansers uniform Dresscode

Onze highland dansers hebben een ander uniform aan dan de muzikanten.


De kilt van de dansers, drummers en pipers wordt gemaakt in schotland. Ook wordt het grotendeel van kledij zoals kousen, schoenen, glangarry,… vaak besteld via de online website kilts&more.

Wil je meer informatie over onze kledij, band of optredens laat gerust een bericht na op onze contact pagina